Změna akcionáře v Aero Vodochody

Praha, 23. června 2022: Novým majoritním akcionářem společnosti AERO Vodochody AEROSPACE a.s. je maďarská společnost SI 13 Aero Zrt. Menšinový podíl vlastní i nadále česká společnost OMNIPOL a.s.

Majoritním akcionářem společnosti SI 13 Aero Zrt. je Zsolt Hernádi, který podíl ve společnosti Aero odkoupil od maďarského podnikatele Kristófa Szalay-Bobrovniczkého.

Vstup uznávaného investora do společnosti Aero posílí její postavení a zajistí budoucí rozvoj. Aero bude nadále rozvíjet své hlavní činnosti, tj. výrobu a vývoj vlastních letadel, generální opravy (MRO), a kooperace v rámci programu Aerostructures pro domácí i zahraniční zákazníky. Všechny tyto tři pilíře budou i nadále pevnou součástí obchodní strategie společnosti.

Vstup nového akcionáře do společnosti Aero Vodochody vycházela z jeho dlouhodobých zkušeností s podnikáním v regionu střední Evropy. Pan Hernádi je již více jak dvě dekády předsedou představenstva a CEO společnosti MOL – největší energetické společnosti v regionu střední a východní Evropy, která působí také v České republice. Aero představuje strategické investiční aktivum s jasně rostoucím obchodním modelem. Díky sériové výrobě nově certifikovaného letounu L-39NG má společnost skvělou pozici na trhu cvičných proudových letounů.

Kontakt:
Lukáš Hora, PR Manager
pr@aero.cz
Jaromír Krišica, Managing Director
Crest Communications Ostrava
krisica@crestmorava.cz

O Zsoltu Hernádim
Zsolt Hernádi je významným podnikatelem v Maďarsku a regionu střední Evropy. Zasloužil se o to, že se společnost MOL stala jednou z největších mezinárodních energetických společností ve střední a východní Evropě. Během práce pro MOL pan Hernádi vždy vyhledával a oceňoval obchodní příležitosti i velkou propojenost mezi všemi zeměmi regionu. Sám je povoláním ekonom a je předsedou správní rady nadace Maecenas Universitatis Corvini, která usiluje o to, aby se Korvínova univerzita v Budapešti stala do roku 2030 nejlepší ekonomickou a společenskovědní univerzitou v regionu.

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. se zaměřuje na vývoj, výrobu, údržbu a vylepšení civilních a vojenských letadel a je největším leteckým výrobcem v České republice a jedním z nejstarších leteckých výrobců na světě. V oblasti vlastních letounů je Aero stálým partnerem řady armádních letectev a má silnou pozici na trhu s vojenskými cvičnými a lehkými bitevními letouny. Díky 11 tisícům letounů, které vyrobilo za sto let své existence, stovkám stále používaných letounů L-39 Albatros sloužících u desítek vojenských provozovatelů i v řadě demo týmů, a zejména díky svému novému letounu L-39NG se Aero profiluje jako lídr na světovém trhu s proudovými cvičnými letadly. V oblasti civilního letectví Aero spolupracuje s největšími leteckými výrobci na široké škále projektů a je partnerem v několika risk-sharingových programech, kde je zodpovědné nejen za výrobu a montáž leteckých celků, ale také za jejich vývoj.