Nový prezident Aera Vodochody představil změny ve vedení

Krátce po změně majitele, kdy se vlastníkem Aera Vodochody stala maďarsko-česká společnost HSC Aerojet Zrt., oznámil nový prezident a CEO Aera Vodochody Viktor Sotona nové členy nejvyššího vedení největšího českého leteckého výrobce.

„Aera Vodochody vyžaduje transformaci, kterou povede můj nový tým. Skládá se ze zkušených a dlouholetých zaměstnanců Aera, dále z kolegů z Aera, kteří jsou služebně mladší a talentovaní, a také z lidí, které přivádím z venku a u nichž věřím, že Aero obohatí o nové zkušenosti,“ uvedl prezident a CEO Aera Vodochody Viktor Sotona.

Na pozici viceprezidenta pro finance (CFO) nastoupil András Huszár, zkušený finanční manažer, jenž působil řadu let zejména v ropném průmyslu a energetice. V minulosti působil například na pozici CFO skupin MVM Energetika a INA grupa. Ve funkci střídá Mariuzse Kedru, jenž ve firmě zůstává a bude dál působit na vedoucí pozici ve finančním oddělení Aera.

Dosavadní viceprezident pro obchod (CBO) Jakub Hoda zůstává ve funkci a nově bude zodpovědný také za obchodní aktivity v oblasti generálních oprav a servis letounů a zajišťování zakázek pro civilní programy (aerostructures). Jeho úkolem je vybudovat nový společný obchodní tým a posílit systém péče o zákazníky.

Funkce viceprezidenta pro výrobu (COO) se ujímá Jiří Linka, jenž v Aeru pracuje od roku 2013 a dosud zastával pozici ředitele montáží. Ve funkci nahrazuje dosavadního šéfa výroby Jiřího Vaverku, jenž z Aera Vodochody odchází. Jiří Vaverka působil v Aeru od roku 2019 a významně přispěl k zajištění provozu firmy v nelehkém období prodeje a ve složitých podmínkách proticovidových opatření.

Oblast nákupu povede v Aeru Josef Mašín, jenž přichází ze společnosti Metalimex, kde byl obchodním ředitelem. Josef Mašín nahrazuje ve funkci viceprezidenta pro nákup Huberta Kroczka. Dosavadní šéf nákupu Hubert Krozcek končí v Aeru po dvou letech, během nichž přispěl k tomu, aby rozsáhlý dodavatelský řetězec Aera odolával dopadům koronavirové krize na dodavatelsko-odběratelské vztahy.

Za oblast bezpečnosti bude v Aeru zodpovědný nový viceprezident pro bezpečnost, generál ve výslužbě Rostislav Pilc, bývalý náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky a bývalý šéf Vojenského zpravodajství.

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. se zaměřuje na vývoj, výrobu, údržbu a vylepšení civilních a vojenských letadel a je největším leteckým výrobcem v České republice a jedním z nejstarších leteckých výrobců na světě. V oblasti vlastních letounů je Aero stálým partnerem řady armádních letectev a má silnou pozici na trhu s vojenskými cvičnými a lehkými bitevními letouny. Díky 11 tisícům letounů, které vyrobilo za sto let své existence, stovkám stále používaných letounů L-39 Albatros sloužících u desítek vojenských provozovatelů i v řadě demo týmů, a zejména díky svému novému letounu L-39NG se Aero profiluje jako lídr na světovém trhu s proudovými cvičnými letadly.

V oblasti civilního letectví Aero spolupracuje s největšími leteckými výrobci na široké škále projektů a je partnerem v několika risk-sharingových programech, kde je zodpovědné nejen za výrobu a montáž leteckých celků, ale také za jejich vývoj.

Kontakty:

Tobiáš Tvrdík, PR Manager