Letoun L-39NG míří na americký trh: společnost Aero Vodochody podepsala Memorandum o spolupráci s Patriots Global Training

Farnborough, 19. července 2022 - Největší český letecký výrobce Aero Vodochody a přední poskytovatel řešení pro letecký výcvik Patriots Global Training (PGT) z USA podepsali Memorandum o spolupráci zaměřené na rozšíření nabídky služeb Aera a uvedení letounu L-39NG na americký trh. Oficiální oznámení o spolupráci proběhlo během mezinárodního leteckého veletrhu Farnborough International Airshow (FIA) ve Velké Británii.

Podepsáním Memoranda obě společnosti oznamují začátek dlouhodobé spolupráce se zaměřením na rozšíření služeb leteckého výcviku a na možnosti licenční výroby cvičných proudových letounů L-39NG ve Spojených státech. Součástí dohody je navíc průběžná podpora pro letouny L-39 zejména v oblastech dodávek náhradních dílů, logistiky, testování letadel a podpory výcvikových zařízení. Společným úsilím obou společností je vytvoření nového regionálního centra pro údržbu a modernizaci letadel L-39 v USA, stejně jako zavedení licenční výroby letounů L-39NG pro potřeby vlády Spojených států.

„Skvělé zkušenosti a pozitivní zpětná vazba od zákazníků jsou vždy tou nejlepší referencí pro každého výrobce na celém světě. Jsme rádi, že Patriots Jet Team je se svými současnými letouny L-39 velmi spokojen a těšíme se na rozšíření naší spolupráce v blízké budoucnosti. Prostřednictvím spolupráce s Patriots máme jedinečnou příležitost prosadit společnost Aero na americkém trhu,“ řekl Viktor Sotona, prezident a generální ředitel společnosti Aero Vodochody.

„L-39NG nabízí neuvěřitelné řešení leteckého výcviku, takže jsme nadšeni, že můžeme rozšířit naše vztahy se společností Aero Vodochody. Dnešní den upevňuje a rozšiřuje naši schopnost poskytovat nákladově efektivní, pokročilý výcvik pilotů ve Spojených státech našim současným i budoucím americkým zákazníkům a našim partnerským zemím,” řekl David Patrick, generální ředitel společnosti Patriots Global Training.

Aero a PGT vidí velký potenciál v rozšíření výcvikových služeb pro zákazníky PGT a logistické a provozní podpoře nového letounu L-39NG. Společnost PGT, která sídlí na letišti Byron v Kalifornii, provozuje osm letadel L-39 a poskytuje široké spektrum řešení pro letecký výcvik vojenských pilotů.

Kontakt:
Lukáš Hora, PR manažer
mailto: lukas.hora@aero.cz

www.aero.cz

Ginnette Huot, ředitelka pro vztahy s veřejností
mailto: Ginette.huot@patriotsglobaltraining.com

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. se zaměřuje na vývoj, výrobu, údržbu a vylepšení civilních a vojenských letadel a je největším leteckým výrobcem v České republice a jedním z nejstarších leteckých výrobců na světě. V oblasti vlastních letounů je Aero stálým partnerem řady armádních letectev a má silnou pozici na trhu s vojenskými cvičnými a lehkými bitevními letouny.

Díky 11 tisícům letounů, které vyrobilo za sto let své existence, stovkám stále používaných letounů L-39 Albatros sloužících u desítek vojenských provozovatelů i v řadě demo týmů, a zejména díky svému novému letounu L-39NG se Aero profiluje jako lídr na světovém trhu s proudovými cvičnými letadly. V oblasti civilního letectví Aero spolupracuje s největšími leteckými výrobci na široké škále projektů a je partnerem v několika risk-sharingových programech, kde je zodpovědné nejen za výrobu a montáž leteckých celků, ale také za jejich vývoj.

Patriots Global Training

Patriots Global Training (PGT) poskytuje nabídku vojenského leteckého výcviku připraveného na míru a výrobu řešení pro letecký výcvik. PGT se sídlem v Byronu v Kalifornii kombinuje osvědčenou, nákladově efektivní flotilu letadel se špičkovými komerčními technologiemi a velmi zkušenými bývalými vojenskými instruktory USA a NATO. Poskytuje tak bezprecedentní přístup k výcviku pilotů pro vzdušné síly celého světa. Na základě zkušeností z mezinárodních angažmá má společnost PGT k dispozici řešení přímého komerčního prodeje (DCS) nebo amerického zahraničního vojenského prodeje (FMS), které splňuje potřeby zákazníků po celém světě.