Uživatelé L-39 se setkali již počtvrté

Představitelé čtrnácti armád ze tří kontinentů a civilní uživatelé letounů L-39 se setkali, aby se pobavili o svých zkušenostech s provozem těchto legendárních cvičných strojů. Čtvrtá konference uživatelů L-39, pořádaná Vzdušnými silami Armády České republiky spolu s Aerem Vodochody a Omnipolem.

Mezi účastníky byli generálmajor Petr Hromek, velitel českých vzdušných sil, a velitel Vzdušných sil Ozbrojených sil Slovenské republiky generálmajor Ľubomír Svoboda, a zástupci Maďarska, Nigérie, Senegalu, Vietnamu a dalších zemí. Dorazilo také několik civilních uživatelů L-39 a někteří z hlavních dodavatelů Aera Vodochody, výrobce letounů L-39.

“Letošní Users Group je pro Aero opravdu speciální, protože právě slavíme 100. výročí založení naší společnosti,” řekl Dieter John, President & CEO Aera Vodochody. “Z této stovky let byla polovina ve znamení výjimečného stroje – letounu L-39 Albatros. Během padesáti let své existence prokázaly L-39 své kvality a úspěšně sloužily v mnoha vzdušných silách i u řady civilních uživatelů. Každý rok u nás projde generální opravou a dalším vylepšením několik letounů L-39. Díky tomu můžeme dobu provozu těchto úžasných strojů ještě prodloužit,” dodal John.

Na jeden den konference se účastníci přesunuli na Leteckou základnu Sliač, domov slovenské letky L-39, kde se mohli dozvědět více o slovenském letectvu a seznámit se i s nástupcem Albatrosu, novým letounem L-39NG. Pro prototyp L-39NG byla cesta na Sliač prvním zahraničním letem.

„Letoun L-39 je se společností OMNIPOL spjatý více než 30 let, v minulosti byla zodpovědná za export téměř 3,000 kusů. Zapojení se do projektu L-39NG v roce 2015 na pozici strategického partnera bylo pro nás tedy logickým vyústěním, neboť jednak navazujeme na tradici a zároveň poskytujeme své léty prověřené know-how,“ řekl Jiří Podpěra, prezident společnosti OMNIPOL, která je 50% vlastníkem projektu.

Jen několik dní před konferencí absolvoval hodinový let v prototypu L-39NG senegalský velitel vzdušných sil, generál Joseph Mamadou Diop. O svůj dojem z letu se tak mohl hned podělit s ostatními účastníky konference. Některé ze zúčastněných zemí mají zájem o L-39NG, další pak o vylepšení svých L-39 do remotorizované a modernizované konfigurace L-39CW.

L-39NG

Letoun L-39NG je moderní a efektivní lehký proudový letoun schopný plnit roli lehkého bitevníku a jednotného a komplexního letounu pro plnohodnotný výcvik pilotů moderních vzdušných sil. Letoun vychází z aerodynamické koncepce původních L-39, avšak využívá soudobé technologie a vybavení. Pohon obstarává vysoce moderní motor FJ44-4M dodávaný s údržbovým systémem TAP Blue, který uživatelům zajišťuje bezprecedentní letuschopnost a predikovatelnost údržbových nákladů. Avionika letounu je připravena pro výcvik budoucích pilotů letounů čtvrté a páté generace a může být do značné míry přizpůsobena požadavkům zákazníka. L-39NG je vybaven pěti závěsnými body pro nesení výzbroje. Součástí letounu je i široké spektrum simulačních technologií včetně zapojení do vysoce moderního taktického simulačního centra s cílem zvýšit účinnost výcviku. Strategickým partnerem projektu L-39NG je společnost Omnipol, která se z 50 % finančně spolupodílí na vývoji letounu. Další podrobnosti o novém letounu zjistíte na www.l-39ng.aero.

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. se zaměřuje na vývoj a výrobu civilních a vojenských letadel a je největším leteckým výrobcem v České republice a jedním z nejstarších leteckých výrobců na světě. V oblasti vlastních letounů je Aero stálým partnerem řady armádních letectev a má silnou pozici na trhu s vojenskými cvičnými a lehkými bitevními letouny. Díky stovkám stále používaným letounů L-39 a zejména díky svému novému letounu L-39NG se Aero profiluje jako lídr na světovém trhu s proudovými cvičnými letadly.

V oblasti civilního letectví je Aero partnerem největších leteckých výrobců v široké škále projektů. V posledních letech přitom přijalo zodpovědnost nejen za výrobu, ale i za vývoj strukturálních částí letounů díky několika risk--sharingovým programům.

OMNIPOL

OMNIPOL a.s. je spolehlivým globálním systémovým integrátorem a dodavatelem obraných, bezpečnostních a leteckých systémů již od roku 1934. Omnipol se kromě letecké techniky a leteckých cvičných systémů soustředí především na obrannou a bezpečnostní elektroniku. Omnipol stál u zrodu nové etapy jejího rozvoje, když vstupem do pardubické ERY vytvořil podmínky pro rozmach unikátních pasivních (neviditelných) sledovacích a rozpoznávacích systémů nové generace nesoucích značku VERA-NG. Tento systém doplňují další typy pasivních systémů (např. SDD) a poskytují tak komplexní řešení kontroly vzdušného, námořního i pozemního prostoru na principu „vidět a nebýt viděn“. Omnipol je také dodavatelem technologických výrobních celků a služeb pro obranný, ale i potravinářský průmysl.

Kontakty:

Tereza Vrublová, mluvčí