Letoun L-39NG pokračuje v letových zkouškách. Veřejnosti se poprvé ukázal na Dnech NATO (VIDEO)

Po sérii náročných pozemních zkoušek se první letový prototyp L-39NG od 14. září opět připojil k programu letových testů. Týden ta to prototyp L39NG dočasně přerušil program letových zkoušek, aby zavítal na Dny NATO v Ostravě, kde se poprvé představil široké veřejnosti na statické ukázce – v kompletní konfiguraci, snovým nástřikem a s výzbrojí.

Před dvěma lety Aero Vodochody oznámilo záměr představit letoun L-39NG poprvé veřejnosti na tradiční a největší vojenské přehlídce v ČR, Dnech NATO v Ostravě, v roce 2019, kdy je Aero již třetím rokem v řadě generálním partnerem a zároveň slaví stoleté výročí od svého založení. Splnění tohoto cíle  kladlo vysoké nároky na průběh vývojových prací a zkoušek. „Program L-39NG běží podle plánu, což je dobrá zpráva pro naše zákazníky. Máme velmi jasný program letových i pozemních testů a následné certifikace a jsem přesvědčený, že dosáhneme cíle získat typovou certifikaci pro konfiguraci pokročilého cvičného letounu ve třetím čtvrtletí roku 2020 a jeho vyzbrojené verze ve třetím čtvrtletí roku 2021,“ řekl Prezident a CEO Aera Vodochody Dieter John.

Dny NATO v Ostravě jsou mimořádnou příležitostí představit letoun nejen široké veřejnosti, ale také zákazníkům. Na letošní ročník dorazily vojenské i vládní delegace z desítek zemí, mezi nimiž je i několik potenciálních zákazníků z řad tradičních uživatelů letounu L-39 i zcela nových zákazníků. „Pro naše jednání s obchodními partnery je posun projektu do další fáze a následné získání mezinárodně uznávané certifikace k letounu L-39NG klíčovým krokem,“ uvedl Jiří Podpěra, prezident společnosti OMNIPOL, která je strategickým partnerem projektu a dodává: „První veřejná prezentace L-39NG v rámci Dnů NATO byla ideální možností předvést letoun potenciálním klientům.“

Testování letounů pokračuje

Program letových zkoušek L-39NG plní tři letouny. Technologický demonstrátor (L-39CW) v konfiguraci L-39NG, se stejnou avionikou a motorem, zahájil program letových zkoušek již v březnu 2019 intenzivními zkouškami avioniky a zkoumáním pádu ve vývrtce. Letoun s výrobním číslem 7004 se připojí ještě v letošním roce k již probíhajícím letovým zkouškám na letounu 7001. Všechny tři letouny dokončí program letových zkoušek v létě  roku 2020. Letoun 7004 bude dále pokračovat v certifikačních letových zkouškách výcvikové verze L39NG, zakončených vydáním typového certifikátu, zatímco letoun 7001 bude přestavěn na verzi Light Attack a bude dále plnit program letových zkoušek zbraňových systémů do roku 2021.

V průběhu druhého čtvrtletí probíhala na letovém prototypu s výrobním sériovým číslem 7001, představeném na Dnech NATO, příprava a realizace pozemních vibračních zkoušek realizovaných společně s Výzkumným a zkušebním leteckým ústavem. Tyto zkoušky proběhly rovněž se zavěšenými zbraněmi a jsou tedy splněny i pro verzi Light Attack. Zároveň naplno pokračují pozemní statické zkoušky pevnosti na prototypu 7002 a na přelomu roku začnou pozemní únavové zkoušky na prototypu s výrobním sériovým číslem 7003.

Letoun L-39NG bude jediným proudovým letounem na trhu schopným plnit kompletní výcvik vojenských pilotů od základního až po pokročilý a taktický výcvik.

Výrobní sériové číslo

Typ

Role

prototyp

letové zkoušky, pozemní vibrační zkoušky, zbraňové zkoušky

statické zkoušky pevnosti

pozemní únavové zkoušky

předsériový letoun

letové zkoušky

2626 (trupové číslo)

Technologický demonstrátor

letové zkoušky, demonstrace nových technologií

L-39NG

Letoun L-39NG je moderní a efektivní lehký proudový letoun schopný plnit roli lehkého bitevníku a jednotného a komplexního letounu pro plnohodnotný výcvik pilotů moderních vzdušných sil. Letoun vychází z aerodynamické koncepce původních L-39, avšak využívá soudobé technologie a vybavení. Pohon obstarává vysoce moderní motor FJ44-4M dodávaný s údržbovým systémem TAP Blue, který uživatelům zajišťuje bezprecedentní letuschopnost a predikovatelnost údržbových nákladů. Avionika letounu je připravena pro výcvik budoucích pilotů letounů čtvrté a páté generace a může být do značné míry přizpůsobena požadavkům zákazníka. L-39NG je vybaven pěti závěsnými body pro nesení výzbroje. Součástí letounu je i široké spektrum simulačních technologií včetně zapojení do vysoce moderního taktického simulačního centra s cílem zvýšit účinnost výcviku. Strategickým partnerem projektu L-39NG je společnost Omnipol, která se z 50 % finančně spolupodílí na vývoji letounu. Další podrobnosti o novém letounu zjistíte na www.l-39ng.aero.

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. se zaměřuje na vývoj a výrobu civilních a vojenských letadel a je největším leteckým výrobcem v České republice a jedním z nejstarších leteckých výrobců na světě. V oblasti vlastních letounů je Aero stálým partnerem řady armádních letectev a má silnou pozici na trhu s vojenskými cvičnými a lehkými bitevními letouny. Díky stovkám stále používaným letounů L-39 a zejména díky svému novému letounu L-39NG se Aero profiluje jako lídr na světovém trhu s proudovými cvičnými letadly.

V oblasti civilního letectví je Aero partnerem největších leteckých výrobců v široké škále projektů. V posledních letech přitom přijalo zodpovědnost nejen za výrobu, ale i za vývoj strukturálních částí letounů díky několika risk--sharingovým programům.

OMNIPOL

OMNIPOL a.s. je spolehlivým globálním systémovým integrátorem a dodavatelem obraných, bezpečnostních a leteckých systémů již od roku 1934. Omnipol se kromě letecké techniky a leteckých cvičných systémů soustředí především na obrannou a bezpečnostní elektroniku. Omnipol stál u zrodu nové etapy jejího rozvoje, když vstupem do pardubické ERY vytvořil podmínky pro rozmach unikátních pasivních (neviditelných) sledovacích a rozpoznávacích systémů nové generace nesoucích značku VERA-NG. Tento systém doplňují další typy pasivních systémů (např. SDD) a poskytují tak komplexní řešení kontroly vzdušného, námořního i pozemního prostoru na principu „vidět a nebýt viděn“. Omnipol je také dodavatelem technologických výrobních celků a služeb pro obranný, ale i potravinářský průmysl.

Tobiáš Tvrdík, PR manager

tobias.tvrdik@aero.cz, +420 731 624 842